Het Verslag

Ierland, Sheeps HeadHoewel ik in mijn andere verhaal heb aangegeven dat ik de eerste weken in Ierland als een soort high heb beleefd, heb ik wel af en toe kleine notities gemaakt van alle gebeurtenissen. Aan de hand van deze notities, mijn verstuurde emails, krantenartikelen, foto’s, video’s én facebook-posts van de hulpdiensten heb ik een uitgebreider verslag gemaakt. Ik hoop dat dit verslag jullie een goede indruk geeft van de situatie en de enorme inzet van iedereen in Ierland.


Maandag 10 Februari
Terwijl ons huis vol zit met familie en vrienden, is de zoekactie in volle gang. Coast Guard teams uit verschillende streken zijn samen met Gardaí (politie), Civil Defence Cork West en honderden vrijwilligers met man en macht op zoek naar Roland en Othman. Ook de marine is ingeschakeld en er wordt een SARDA zoekhond ingezet.

Goleen Coast Guard: Currently on route to a callout at Sheep’s Head.
Castletownbere Coast Guard: The team was called out to Sheep’s Head this morning. The search is still ongoing.

Rond de middag worden we opgebeld door Padráig, onze contactpersoon van Bantry GARDA station. Er is een lichaam in zee gespot, door de spotters van de kustwacht. De helikopter wordt ingeschakeld en al snel is het lichaam geborgen. Op dit punt weten we nog niet van wie het lichaam is.

Toe Head Coast Guard
: This morning Toe Head Glandore Coast Guard unit were tasked to assist our flank stations at Goleen and Castletownbere in the search for two persons reported missing in the Sheep’s Head area in West Cork. Coast Guard ground crews located a body in an inaccessible part of the coast. The body was recovered by Coast Guard helicopter to unit members on the cliff. The search has now been stood down for the night and will resume at first light tomorrow for the remaining person. Coast Guard crews were assisted today by our colleagues in the Civil Defence and RNLI from Castletownbere. Incident 03/14

Rescue 117, helicopter: Currently assisting in the search for two men in west Cork. One recovered. RIP. Search ongoing for second person.

Dinsdag 11 Februari
De kustwacht van Toe Head waarschuwt op facebook voor een enorme storm. Ondertussen gaat de zoekactie verder. Wij maken ons klaar voor de reis naar Ierland.

Castletownbere Coast Guard: Another search crew headed off to Sheep’s Head at 6:30 AM this morning. Goleen CG and Toe Head CG units are also at the scene. make for good searching. A briefing was given again before hand and search teams picked and deployed. At low tide this morning a decision was made to undertake a climb into the blowhole aejar to the cave of the enlet where the body of the other man was found.

Toe Head Coast Guard: Further searches at first light tomorrow morning for the remaining missing person.
Photos show the vast level of skill set required to be a Coast Guard volunteer from Helo operations, Land Based Search and Search management, Climbing operations and Marine SAR using RIBs and Inflatable. (Zie foto’s hier).SevereWeatherWarning-11Feb


Woensdag 12 Februari – ‘Een teken’
In de taxi onderweg van Shannon Airport naar Cork gebeurde er iets onverklaarbaars. De weg was geblokkeerd door een enorme boom en de weg achter ons ook, dus de taxichaffeur parkeerde de auto. En toen gebeurde het! Dwars door de radio-uitzending heen, hoorden wij het fluittoontje van ‘The Good The Bad & The Ugly’. Roland’s beltoon! En tevens de titelsong van Ot’s lievelingsfilm.

Bij de eerste toon schrok ik op en keek ik achter me naar Ot’s broers, omdat ik dacht dat zij dezelfde beltoon hadden. Niet dus!

Ik ben ervan overtuigd dat het Ro en Ot zijn geweest die wilde zeggen; ‘Niet bang zijn. We zijn bij jullie’. Voor iedereen die nog nooit ‘The Good, The Bad & The Ugly’ heeft gezien, foei! Hier volgt een video inclusief themesong.

Donderdag 13 Februari
Briefing in ‘The Black Gate’, het verzamelpunt voor alle hulpdiensten en vrijwilligers.

De Black Gate was eens van Alice West, een kunstenares die na haar dood het huisje geschonken heeft aan de community van Kilcrohane. De community heeft het huisje omgetoverd tot museum. Hier hangen nu al haar kunstwerken. Het museum wordt ook regelmatig gebruikt voor vergaderingen.

Na de briefing zijn we voor het eerst naar The Cove geweest. Ik zag er tegenop. Bang om in te storten. Het tegenovergestelde gebeurde. Het gaf me een ontzettend gevoel van rust.

Verschillende mensen van de kustwacht ontmoet, waaronder Michael Reagan, hoofd van Goleen Coast Guard. Toen hij 15 jaar was, sloot hij zich aan bij de kustwacht (hij deed net of hij 18 was). Hij zit inmiddels 49 jaar bij de kustwacht!! Ook twee Nederlandse kustwachters ontmoet: Chris Muijzert en Mo van Elferen. ‘Koiru’, de SARDA zoekhond en zijn baasje ‘Pauliina Kauppila’ kwamen ook even ‘Hallo’ zeggen. Zij zijn alle drie van de Castletownbere Coast Guard.

Het was overweldigend om iedereen bij elkaar te zien. Het aantal vrijwilligers was enorm!

CoastGuards_Castletownbere-Pauliina_1

Zondag 16 Februari
De helikopter en de marine rukken uit. Niets.

Maandag 24 Februari, The Masons (+/- 21.00-22.00u)
2 lichtflitsen door het gordijn. Definately geen voorbij rijdende auto’s… Altijd wanneer Ro en Ot naar het bos waren geweest, knipperden ze even met de lampjes naar het raam, om te laten weten dat ze weer thuis waren. Another sign?

Zaterdag 1 Maart – 21e dag van de zoekactie. De grote dag!
Dag 21. Alle hulptroepen zijn opgeroepen; kustwacht (o.a. Goleen en Castletownbere), Gardaí en een enorme groep vrijwilligers (buren en vrienden) staan klaar voor de grote, laatste zoekactie. Weersomstandigheden zijn niet slecht. Zee is wel onstuimig. Een team van klimmers, waaronder Nederlands kliminstructeur Jeroen, gaan via touwen de ‘blowhole’ in. Vanaf een rots in de grot wordt de boel met harken uitgekamd. Geen spoor van Roland.

Chart Sheep's Head

Met tranen in zijn ogen bedankt Michael Reagan, hoofd kustwacht Goleen, iedereen voor de enorme inzet van de afgelopen weken. Hij betreurd het feit dat de verschillende kustwachtteams en de politie het er nu bij moeten laten, maar verzekerd ons dat een klein team door zal gaan met zoeken.

Goleen Coast Guard: “This Saturday morning we left at 8:30 Goleen station. At Sheepshead we met the other teams Waterville , Toehead , Castletownbere , Castlefreke and Seven Heads. Also the Bantry inshore. Everything was looking good; great weather, very low tide. We tasked shoreline searches, boat searches and climb down into the blow hole to check out the cave. At 16:30 we left Sheepshead. This was our 21 day search and we regret there is nothing found. We thank all units and rescue services for their involvement. We thank the lady at black gate for refreshments. Thanks Waterville to borrow a breast rope man. It was great working together. Our prayers are with the family. Thanks and look out for each other.“The Watch

Donderdag 6 Maart
Horloge staat stil. Gek. Geeft dezelfde tijd aan als het stilstaande klokje in de lounge: tien voor zeven. Zou dit de tijd kunnen zijn waarop het noodlot de mannen trof?


Vrijdag 7 Maart, The Masons, Kilcrohane – ‘Whistling in the Trees’.
Vandaag zat ik helemaal alleen op het terras in de zon, te genieten van de schoonheid en rust om me heen, toen ik me ineens realiseerde dat dit is zoals het altijd zou zijn. ‘Ik’. ‘Alleen’. Net toen ik in tranen wilde uitbarstten hoorde ik ineens weer het fluittoontje van ‘The Good, The Bad and The Ugly’, terwijl de wind door de bomen blies. Het was net of Ro er was en wilde zeggen “Niet verdrietig zijn, Do. Ik ben er”. En het hielp. Even voelde ik mij niet meer alleen.

Zaterdag 8 Maart

Artikel-8Maart

Dinsdag 11 Maart
We zijn vandaag gebeld door de hoofdinspecteur, die ons meldde dat er een duikteam (van de marine uit Dublin) deze kant op zal komen en dat, als de zee het toe laat, er morgen gedoken zal worden. Ook onze buurman Jerry, die continu contact heeft met de kustwacht en de marine, bevestigde dit.

Wij hebben vernomen dat de duikers in B&B van onze buren verblijven, dus we zijn vanavond langsgereden om een praatje te maken. Ze zullen morgenochtend het water op gaan en met de boot en robots de grotten verkennen. Als de zee rustig genoeg is zullen ze gaan duiken. Het zicht in de grot is heel gering. Gelukkig weerhoud dit hen niet, want ze zijn getraind om alles in het donker en op de tast te doen. Ze durven ons niets te beloven (i.v.m. het slechte weer en de wilde zee), maar als Ro in één van de grotten ligt, zullen ze hem vinden. De duikers zullen sowieso een aantal dagen blijven, dus als ‘t morgen niet lukt, proberen ze t de volgende dag.

Het is echt afwachten en hopen dat de zee meewerkt. Dit heeft tot nu toe alles gestagneerd. De duikactie, die volgens de krant afgelopen weekend zou plaatsvinden, heeft ook niet door kunnen gaan door de wilde zee. Alles, maar dan ook alles is onzeker op het moment en het enige wat we kunnen doen is hopen.  *fingers crossed*

Zondag 16 Maart
Korte update: de geplande duikactie van afgelopen week heeft niet door kunnen gaan. Zee was weer te wild. De mannen van de marine waren verbijsterd te zien hoe hard de zee te keer ging, ondanks het lage water. Ze hebben verschillende pogingen gewaagd, maar hebben de duikactie uiteindelijk af moeten blazen i.v.m. hun eigen veiligheid. Ook de mannen van het politieduikteam vonden het te riskant om te water te gaan. Dus opnieuw grote, grote teleurstelling!

Gisteren zou een vrijwillig duikteam uit Baltimore, onder leiding van een ex-marine duiker komen om te proberen te duiken. Zij zijn niet eens gekomen, omdat het te wild was. Vandaag lijkt het semi rustig, dus ze zullen het vandaag proberen. Een groot voordeel: de ex-marine duiker heeft eerder in ‘The Cove’ gedoken, dus hij weet hoe het eruit ziet en wat hij kan verwachten.

Hopen nog steeds op de dag dat de zee eens kalmeert en ze kunnen gaan duiken. Het wordt iedere dag opnieuw pijnlijk duidelijk dat hoeveel mensen er ook voor je klaarstaan, hoeveel kennis of ervaring je ook hebt, de zee uiteindelijk bepaalt hoe het af zal lopen…
‘Only time will tell’.

Maandag 17 Maart – Saint Patrick’s Day
Een kleine overwinning: de vrijwillige duikers uit Baltimore hebben gisteren en vandaag gedoken! En dat op Saint Patrick’s Day, Ierland’s nationale feestdag! De duikers zijn tot ongeveer 30m de grot in geweest. Echter geen spoor van Ro. Maar ze geven het niet op! Zodra de zee het weer toelaat zullen ze gaan duiken. Fantatische mensen! Een van hen is zelfs rechtstreeks vanuit Amerika gekomen om te assisteren bij het duiken.

We hebben ook nog steeds een duikteam van de marine achter de hand, samen met een team van klimmers. Zij zullen ingezet worden zodra de zee rustig genoeg is. Dus daar hopen we nog steeds op. De kustlijn wordt nog iedere dag in de gaten gehouden en ook alle lokalen zijn nog steeds iedere dag aan het zoeken (ze wisselen elkaar af).

Donderdag 20 Maart, The Masons, Kilcrohane
Wij maken ons vandaag klaar om “terug” te verhuizen naar The Cove. Vreselijk, maar het moet! Het huisje waar wij momenteel in zitten is vanaf zaterdag verhuurd. Hoewel het nu prachtig zonnig weer is, zie ik er verschrikkelijk tegenop. Het waait enorm hard en dat gehuil maakt het alleen maar enger. Het is  vooral de zee waar ik bang voor ben. Dat gebrul en gebeuk tegen de rotsen en de gedachte dat Ro nog ergens voor de deur “ligt”. Maar zoals Ro zei: “Men lijdt het meest, onder het lijden dat hij vreest”.

Zondag 23 Maart, The Cove
Het eerste weekend terug in de Cove. Ik ben alleen thuis wanneer er een enorm harde storm oplaait (windkracht 8) en de zee verandert in een witte woesternij. Ik sta oog in oog met het kwaad. En voor het eerst in mijn leven ben ik bang voor de zee. Wetende dat als de zee mij wil grijpen, hij dat zeker zal doen. En dat niets de zee zal tegenhouden. Zelfs niet een stenen muur. En toch, toch blijf ik gefascineerd kijken. Als in de ban van het kolkende water. Ik pak Ro’s tablet en maak het volgende filmpje. (de trillingen in het beeld komen door de harde wind en de beukende zee die tegen het raam dreunen – rollende golven bij 2:03!).

Zaterdag 19 April, The Cove – De dag voor Pasen (07.45u)
Het vrijwillige duikerteam uit Baltimore, onder leiding van John Carney, heeft vandaag gedoken in de slip. Ze hebben een stuk van Ro’s legertrui gevonden tussen het wier, rond de visplek van Ro. Opmerkelijk, vertelden de duikers, aangezien door de hevige stormen van de afgelopen maanden de zeebodem helemaal kaal getrokken is. De trui is aan flarden. Verscheurd door de zee.

‘The sea’s cruel betrayal’

Voor een uitgebreid fotoverslag, kun je hier klikken.